Armoede kan iedereen overkomen

Ook in Nederland leiden mensen honger. Van de 1,2 miljoen mensen die in ons land onder de armoedegrens leven hebben enkele tienduizenden niet genoeg geld om iedere dag een volwaardige maaltijd op tafel te hebben. Dat vertelt een woordvoeder van de Voedselbank op nu.nl. Eén op de drie cliënten van de voedselbank heeft niet elke dag genoeg eten.

‘Armoede kan iedereen overkomen,’ vertelt woordvoerder Pien de Ruig van Voedselbanken Nederland aan de nieuwssite. ‘Een scheiding, ontslag of ziekte kan een oorzaak zijn van armoede. Veertig procent van de mensen die onder de armoedegrens leeft heeft overigens een baan. Het zijn vaak zzp’ers die niet rond kunnen komen.”

Wereldarmoededag

Het is vandaag de Internationale Dag van de Armoede. Een dag waarop aandacht gevraagd wordt voor armoedeproblematiek buiten Nederland. Maar ook waarop verschillende organisaties de situatie in Nederland bespreken. SchuldHulpMaatje Nederland roept om om meer aandacht te besteden aan financiële opvoeding. Niet voor de groep mensen die ondanks hard werken te weinig verdient om rond te komen. Wél voor bijvoorbeeld de groeiende groep jongeren met schulden. Voor hen werd onlangs de speciale jongerentak van SchuldHulpMaatje in het leven geroepen. Met de bijbehorende website Moneyfit, vol met tips en advies over omgaan met geld.

Quiet 500

In Tilburg werd vandaag voor de tweede keer de Quiet 500 gelanceerd, een armoede-variant op de Quote 500. Met dit jaar extra aandacht voor kinderen die opgroeien in armoede. In Nederland groeit één op de acht kinderen op in een gezin met financiële tekorten. Vaak worstelen de kinderen en gezinnen in stilte, de schaamte is groot. Met het magazine willen de bladenmakers ‘lawaai maken rondom stille armoede’.

Kansfonds en armoede

Ook Kansfonds zet zich onverminderd in voor gezinnen in armoede. Weten hoe? In een speciale editie van magazine Mede vertellen ouders hoe ze zich redden met hun krappe budget. En vertellen projectpartners hoe ze deze gezinnen versterken en de taboes doorbreken.