Verzekeraar neemt schulden probleemgezinnen over

Zorgverzekeraar CZ start met een bijzonder project. Het bedrijf helpt 250 Haagse gezinnen met het aanpakken van problematische schulden. De verzekeraar wil zo niet alleen de gezinnen  helpen, maar ook miljoenen op zorgkosten besparen.

Gezinnen met grote schulden hebben vaak te maken met een woud aan regelingen en meerdere hulpverleners. De situatie levert vaak veel stress op. Vaak zijn er meerdere schuldeisers in het spel die elk een eigen deurwaarder sturen. Door de schuld over te nemen, waardoor de gezinnen nog maar met één partij te maken hebben, hoopt CZ de situatie overzichtelijker te maken voor de gezinnen.

Hulpverleners

Uit onderzoek van Sociaal Hospitaal, de organisatie die de proef voor CZ gaat uitvoeren, blijkt dat de financiële situatie van de gezinnen tot een kettingreactie van problemen leidt. Gevolg daarvan is onder andere dat de gezinnen van alle kanten hulp nodig hebben van hulpverleners. In het Algemeen Dagblad vertelt Eelke Blokker van Sociaal Hospitaal dat bij één gezin soms wel 25 hulpverleners betrokken zijn. En ook dat levert stress op. De nieuwe aanpak moet ervoor zorgen dat de gezinnen minder bezoeken van maatschappelijk werkers, psychologen en andere hulpverleners nodig hebben. Dat levert een flinke besparing aan zorgkosten op en geeft bovendien de gezinnen lucht.

Goed plan

‘Wij juichen het plan toe,’ vertelt Peter Rijsdijk van SchuldHulpMaatje Nederland. ‘Innovaties die mensen nieuwe kansen bieden zijn bijzonder welkom. We hopen wel dat ook achterliggende problematiek in de gezinnen wordt aangepakt zodat mensen op een duurzame manier geholpen worden en niet later wéér in de problemen komen.’

Schulden in Nederland

In totaal hebben bijna een miljoen mensen in Nederland te maken met problematische schulden. Het aantal mensen met een betalingsachterstand ligt nog vele malen hoger. De gevolgen daarvan zijn ingrijpend. Zo noemt SchuldHulpMaatje Nederland, projectpartner van Kansfonds, het risico op problemen als sociaal isolement, depressie, ziekteverzuim en relatieproblemen als bijproducten van schuldenproblematiek. De enorme druk die de schulden opleveren zorgt dat mensen geen juiste beslissingen meer nemen of blokkeren.