Mijn leven is nu veel minder leeg

Bij de educatieve werkplaats Homeservice van de Regenboog Groep in Amsterdam kunnen mensen met een psychische beperking aan de slag. Ze klussen bij mensen thuis die dat zelf niet meer kunnen. De achtergrond van de klussers varieert van adhd of psychoses tot verslavingsproblemen. Vaak met eenzaamheid als gevolg. Homeservice biedt structuur in hun leven en ze komen weer onder de mensen.

Bijdrage Kansfonds

€ 13.000

Aanvrager

Stichting De Regenboog Groep

Veilige haven

Jaap Bouwman -coördinator van Homeservice- is geen hulpverlener maar werkbegeleider. “En juist dát is onze kracht. Medewerkers vertellen ons zo makkelijker hun verhaal, en wat hen dwarszit. Ze zien Homeservice als hun veilige haven. Je moet bedenken dat dit mensen zijn die soms jarenlang amper hun huis uit kwamen. Die over straat zwierven. Als ze hier niet terecht zouden kunnen, zoeken ze vandaag nog hun vertrouwde bankje in het park op.”

Ertoe doen in het leven

Drie dagen per week waaieren Home-service medewerkers uit over Amsterdam. Ze doen allerhande praktische klussen bij mensen thuis die net als zij een psychische beperking hebben. Schilderen, vloeren leggen, tuinonderhoud. Ze doen het allemaal. En met veel enthousiasme. “De meeste mensen maken een duidelijke groei door,” zegt coördinator Jaap. “Ertoe doen in het leven van een ander, dat is de voornaamste drijfveer.”

Kansfonds staat voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en gezien wordt. Daarom steunen wij projecten zoals Homeservice.

Klusser Peter (61) over Homestart: “Docent Nederlands – dat zou ik worden. Helaas heb ik alleen tijdens mijn stage voor de klas gestaan. Daarna ging het mis met me en raakte ik van lieverlee depressief. Ik zocht een uitweg in het uitgaansleven, gebruikte steeds vaker verdovende middelen. Langzaam verdween ik uit het maatschappelijk leven.

Het werken voor de Homeservice kwam net op tijd. Of eigenlijk iets te laat. Mijn leven was zo leeg. Niemand die me kon helpen, niemand die me geld kon lenen. Ik stond stil. De Homeservice was mijn kans om er weer bovenop te komen.

Misschien lijkt het voor de buitenwereld alsof ik nog steeds aan de onderkant van de samenleving leef. Want dit werk heeft weinig aanzien. Maar het is wel belangrijk dat het gebeurt. Mijn leven is nu veel minder leeg, al sta ik nog steeds in de overlevingsmodus. Maar het is veel minder krampachtig, veel minder eng dan vroeger. Het is een manier om van de straat te blijven.”

Word gratis lid van Mede

Wil je meer inspirerende verhalen lezen? Word gratis lid van ons magazine Mede.

Naar de inschrijfpagina