Hotspot Hutspot: sociale binding door koken en eten

De combinatie armoede, lage opleiding en hoge schooluitval gaat vaak gepaard met een ongezonde levensstijl. Hoe doorbreek je dat patroon? Hoe verbeter je de kansen van kinderen en jongeren in sociaal zwakkere wijken en leer je ze waar eten vandaan komt en dat koken leuk is?

Bijdrage Kansfonds

€ 16.765

Aanvrager

Hotspot Hutspot

Buurtmoestuinen en wijkrestaurants

Hotspot Hutspot zet buurtmoestuinen met wijkrestaurants op in achterstandswijken. Onder professionele begeleiding koken tieners uit de wijk een betaalbaar en gezond driegangenmenu voor alleenstaande ouderen en mensen met een laag inkomen. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt doen er als vrijwilliger nuttige werkervaring op en ontdekken waar ze goed in zijn.

Versterken sociale binding, vergroten participatie

Hotspot Hutspot wil een voorbeeldfunctie vormen voor duurzaam ondernemen en produceren in wijken waarin dit niet vanzelfsprekend is. Braakliggend terrein worden omgezet in moestuinen, leegstaande panden worden restaurant.

Op de drie locaties van Hotspot Hutspot in Rotterdam komen tieners, vrijwilligers en buurtbewoners samen rond een moestuin met restaurant. Zo verbindt Hotspot Hutspot mensen uit wijken waarin de sociale binding niet groot is en helpt het hun maatschappelijke participatie te vergroten. Ze worden actief betrokken bij stadslandbouw en zien dat gezonde voeding binnen hun bereik brengen. Kinderen en buurtbewoners leren dat koken met zelf geteelde producten leuk en niet moeilijk is.

Voor vrijwilligers is er werk in de moestuin, in het restaurant of in het klusteam en er zijn opleidingsplaatsen voor jongeren tot restaurantkok. Hotspot Hutspot biedt ze perspectief, plezier en waardigheid en een omgeving waar ze deelnemen aan de maatschappij in plaats van erbuiten te staan. Waar ze zelfvertrouwen krijgen en gemotiveerd worden om naar school te gaan. En waar ze vaardigheden leren die ze nodig hebben om verder te komen in de maatschappij.

‘Het werd tijd om de moeilijke weg te kiezen’

Een interview met Bob Richter, oprichter van Hotspot Hutspot over zijn motivatie om Hotspot Hutspot te starten en de resultaten tot nu toe.

Lees het interview met Bob