Inzet van ervaringsdeskundigen in de Gelderse jeugdzorg

In Gelderland zetten jongeren met een met een verleden in de jeugdzorg en soms als dak- en thuisloze, zich in om andere jongeren te helpen. De ervaringsdeskundigen worden eerst goed getraind en gaan dan bijvoorbeeld aan de slag als maatje.

Bijdrage Kansfonds

€ 37.500

Aanvrager

Stichting Spectrum

Doelgroep

Zwerfjongeren

Hoe werkt het?

Jongeren die met jeugdzorg te maken hebben mogen na hun 18e verjaardag zelf kiezen of ze nog begeleiding nodig hebben. Die overgang naar zelfstandigheid blijkt in de praktijk lastig. De ervaringsdeskundigen richting zich daarom hier op. En proberen bijvoorbeeld te voorkomen dat jongeren tussen wal en schip vallen en zelfs op straat terecht komen. De ervaringsdeskundigen hebben zelf allemaal een jeugdzorgverleden en een aantal heeft ook gezworven. Na een aantal kennismakingsgesprekken worden zij getraind en kunnen zij aan de slag om andere jongeren te helpen.

Hoever zijn we?

De jongeren zijn ontzettend enthousiast. Er is een groep actief in Arnhem en Nijmegen, de vaste kern bestaat uit acht jongeren. Zij komen maandelijks bij elkaar om de aanvragen te verdelen. En om hun ervaringen te delen. De derde groep heeft in mei de training ‘Werken met eigen ervaring’ in Apeldoorn afgesloten. Ze geven gastlessen in het hbo en mbo. Ze nemen deel aan beleidsnetwerken zoals een projectgroep 18-/18+, of verzorgen inloopspreekuren en ‘motivatie-uurtjes’. Dan vraagt een individuele jongere hen ook wel eens als maatje.

“Als ik terugdenk aan de training denk ik aan positieve verandering. Zelfontwikkeling.”

Merel

Wat levert het op?

De jongeren zetten zich in om te helpen voorkomen dat andere jongeren problemen krijgen of op straat terecht komen. Omdat zij zelf ervaring met moeilijkheden rond de overgang naar zelfstandigheid, en soms ook met het leven op straat, kunnen ze beter verbinding maken met jongeren met problemen. Maar daarnaast hebben de ervaringsdeskundigen zélf ook baat bij het project. Zij zijn nog volop bezig hun leven vlot te trekken en zoeken perspectief, zingeving en aansluiting. Mogelijkheden om zich te ontwikkelen. Tijdens de training leren zij ook steun bij elkaar zoeken. Kunnen zij zich met elkaar identificeren. En bouwen ze een stevig netwerk op.

Stichting Spectrum

Zeelandsingel 40
6845 BH Arnhem
www.spectrumelan.nl