Zorgen dat ouderen mee blijven doen

Veel ouderen verliezen gaandeweg het contact met anderen. Eenzaamheid vormt dan een risico. Vier het Leven zet zich in om die verbinding te herstellen. Door samen uit te gaan!

Bijdrage Kansfonds

€ 25.000

Aanvrager

Lekker een avondje uit. Voor veel senioren is dat al snel een heel avontuur. Met wie ga je? Hoe krijg je in de drukte een kopje koffie? En hoe komt je weer thuis? Op deze manier zien veel ouderen hun wereld langzaam kleiner worden. Stichting Vier het leven neemt ouderen daarom mee voor een onbezorgd avondje uit.

'Ik kan me er de hele dag op verheugen'

Mevrouw Kuipers en oprichter Annerieke Vonk

‘Het vooruitzicht van een avondje uit is heerlijk. Ik kan me er de hele dag op verheugen. ’s Ochtends bedenk ik al wat ik ga aantrekken. Ik zoek er een mooie ketting bij en bijpassende schoenen. Daar geniet ik van. Zonder Vier het Leven zou ik maar één of twee keer per jaar uitgaan. Dan moet één van mijn dochters mee en dat is een hele organisatie. Ze doen het graag, maar ze wonen niet om de hoek en hebben drukke agenda’s. Ik voel me al snel bezwaard. Mijn man wees me een paar jaar geleden op deze stichting. Hij was te ziek om me nog mee uit te nemen, maar hij wilde niet dat ik daarom thuis bleef. Nu ga ik elke maand een avondje weg. Helemaal verzorgd. De vrijwilligers regelen alles, het zijn allemaal heel lieve mensen. De kaarten, een drankje, het vervoer, alles. Ik hoef zelf niks te doen. En dat is heerlijk als je bijna negentig bent. Ik ontmoet dan ook nieuwe mensen. En als er iemand alleen staat ga ik even een praatje maken.’

Dankzij oma

‘Ik zag het bij mijn oma. Ze ging graag op stap, maar werd op den duur te oud om dat zelfstandig te doen. Ze vond het te veel gedoe, dus bleef ze maar thuis. Terwijl ze dol was op gezelligheid,’ vertelt Annerieke Vonk, directeur en oprichter van Vier het leven. Ze besloot oma mee te nemen naar een voorstelling. ‘Prachtig vond ze dat,’ herinnert Vonk zich. ‘Binnen de kortste keren wilde ze nog eens, samen met wat buurtgenoten die enthousiast waren geworden. Ik was getroffen door de reacties. Hartverwarmend.’ Stichting Vier het leven is geboren.

Met een goede vriendin, Helma van Heerikhuize, start Vonk de organisatie. Die is inmiddels flink gegroeid. ‘We werken nu met 1500 vrijwilligers door het hele land. Dankzij hen konden we dit jaar 20.000 ouderen blij maken met een avondje uit. De ouderen leven er helemaal van op. Laatst zei een vrouw tegen me: ‘Door jullie kan ik een avond lang even de pijn vergeten.’ Een gezellige avond, daar kan soms geen doktersrecept tegenop.’

‘Door jullie kan ik een avond lang even de pijn vergeten.’

Oudere