Roderick zoekt Licht: onderweg naar The Passion

In aanloop naar The Passion bezoekt podcastpriester Roderick Vonhögen vijf sociale projecten in en rond Roermond die worden gesteund door Kansfonds. Ook gaan we in gesprek met de cast van The Passion over hun persoonlijke ervaringen met periodes waarin het even tegen zat. Vanaf woensdag 4 maart wordt hier wekelijks een nieuwe aflevering geplaatst.

UPDATE: Helaas gaat The Passion dit jaar niet door i.v.m. de coronacrisis. Desondanks delen we deze video's van hartverwarmende initiatieven waarin mensen naar elkaar omzien, die eerder dit jaar zijn opgenomen. Dat doen we om inspiratie en hoop te bieden, juist nu.

Over deze serie

We leven in een maatschappij die veel van ons vraagt. Een maatschappij die van ons verlangt dat we een dak boven ons hoofd hebben, een inkomen en een sociaal netwerk. Maar dat is niet altijd even makkelijk. Want wat als het even tegenzit? Wat als je het even niet meer overziet en niet alles zelf voor elkaar krijgt? Dan is het fijn als andere mensen naast je komen staan. Daar gaat deze serie over.

Aflevering 1: Jongeren krijgen hun levenslust terug

Cisca van der Meijs is de oprichter van In2YourPlace. Limburgse jongeren die buiten de boot dreigen te vallen, worden bij elkaar gebracht. Cisca: ,,Het resultaat is overweldigend: door hen bij elkaar te brengen zonder enige vorm van verwijt, oordeel of doelstellingen, gaan ze met elkaar in gesprek. Daardoor krijgen ze een boost van herkenning, solidariteit en bondgenootschap. Ze zijn er voor elkaar. Jongeren krijgen hun levenslust weer terug.’’ We kijken mee hoe een sessie verloopt en ontmoeten een aantal jongeren die vertellen wat In2YourPlace voor hen heeft betekend.

Aflevering 2: De oudste huiskamer van Venlo

Nicole Scheepers werkt jarenlang als visagist bij een parfumerie. In 2007 overlijdt haar echtgenoot onverwachts en dat verandert haar leven. Nicole: ,,Toen mijn man overleed dacht ik: voor hetzelfde geld had ik het allemaal niet aangekund en was ik afgegleden. Ik realiseerde me: iedereen kan dakloos worden.’’ Nicole wil iets betekenen voor mensen die niets meer hebben. Ze zegt haar baan op en is nu vrijwilliger bij Aandachtscentrum ‘t Groenewold, de ‘oudste huiskamer van Venlo’. Nicole probeert in dit inloophuis vrij van oordeel naar mensen te luisteren en te helpen waar dat kan.

Aflevering 3: Ongedwongen kind zijn in achterstandswijk 't Brukske

In achterstandswijk ’t Brukske in Venray is Henk, of Henkie, een begrip. Als speelcoach organiseert hij vanuit Stichting Wijkplatform ‘t Brukske activiteiten voor kinderen in deze multiculturele wijk, zoals knutselmiddagen en sportactiviteiten. Henk: “De activiteiten zorgen ervoor dat je iedereen bij elkaar brengt. De wijk heeft aandacht nodig, zeker de kinderen.’’ De kinderen die meedoen krijgen meer structuur en perspectief, waardoor ze beter functioneren, zowel thuis als op school. Ook is de overlast van jongeren in de wijk nagenoeg verdwenen. Henk neemt ons mee de wijk in.

Wat weet jij van het paasverhaal?

Weet jij hoe de plaats heet waar Jezus werd gekruisigd? Of na hoeveel nachten hij opstond uit de dood? Wat zijn laatste woorden waren aan het kruis? Doe de quiz en test je kennis!

Naar de quiz

Aflevering 4: een steuntje in de rug

Vandaag brengen we een bezoek aan de Genoenhof in Swalmen. In deze verbouwde Limburgse hoeve worden mensen opgevangen die een steuntje in de rug nodig hebben, om na verloop van tijd weer op eigen benen te kunnen staan. Initiatiefnemers Jeroen en Dorothy Steijlen wonen zelf op de hoeve. Jeroen: ,,De mensen die hier wonen, hebben bijvoorbeeld een burn-out of drugsverleden. Ze zijn gescheiden of hebben met geweld te maken gehad. Het is zo mooi om mensen die het leven niet meer leuk vinden een kans te bieden.’’ Dennis Spierenburg (55) woont op de hoeve nadat hij geen woonruimte kon vinden na zijn scheiding. Hij vertelt wat deze plek voor hem betekent.