Bij Outpoet is altijd iets te doen, of je nu gewoon wil chillen, gamen, muziek maken of zelf een goed idee hebt, iedereen is altijd welkom. Er is ruimte om te lachen, te praten, een luisterend oor, samen muziek maken of gewoon een potje kaarten. Anderzijds kunnen jongeren deelnemen aan de bijeenkomsten. Dat houdt in dat de jongeren gedurende 7 weken met elkaar in gesprek gaan, ervaringen delen, elkaar leren kennen en elkaar steunen. Tijdens deze bijeenkomsten zijn projectmedewerkers en meerdere ervaringsdeskundigen aanwezig. Het einddoel is om samen te werken aan zelfvertrouwen om uiteindelijk een nieuwe toekomst te kunnen opbouwen.
Ondanks dat het vandaag rustig is op de locatie (de coronaregels gelden nog), komt Damian nog binnenlopen. Damian woonde een half jaar geleden in een jongerenopvang en leefde daarvoor op straat. “Als je hier binnenkomt, heb je niet het gevoel dat je iets moet. Het is een vrije ervaring. Ik leefde op straat, had verkeerde vrienden en maakte fouten. Hier heb ik geleerd dat iedereen fouten mag maken, er wordt veel gepraat en we delen elkaars levensverhalen,” zegt Damian. “Mijn leven ziet er zoveel beter uit, ik woon niet meer op straat en begin binnenkort met een nieuwe baan. Steeds als ik hier binnenkom, besef ik dat ik nooit meer op straat wil wonen. Het is gewoon een verwarmend gevoel wat ik hier krijg.”
Bouwen aan vertrouwen
De omgevingsfactoren zijn belangrijk, zeker voor jongeren die zelf niet om hulp (durven) vragen. In een winkeltje komt iedereen en daarmee is de eerste stap gezet. Alle vragen zijn welkom en dus niet alleen zorgvragen. “We willen jongeren een handvat geven met wat voor vraag ze ook komen, ook vragen over bijvoorbeeld een opleiding of een passie die ze hebben. We zijn zo menselijk mogelijk en doen niet aan dossiers en stempels” zegt projectmedewerker en ervaringsdeskundige Djim. “Alles is bespreekbaar, het gaat erom om de jongeren vooruit te helpen. We geven ze ruimte om te dromen en weer zingeving te vinden. Vaak moet je daar eerst een stukje verleden voor opruimen en daar helpen wij de jongeren bij,” vult Niels aan. Maar vertrouwen bouw je met meer dingen op. “Er is geen hiërarchie bij ons, er is geen oordeel en we mogen allemaal fouten maken”, zegt Niels. “We winden er tot slot geen doekjes om. Als ik mij zorgen maak omdat een jongere overdag dronken binnenkomt, dan zeg ik dat ook. Het raakt mij dan ook echt,” vult Niels aan.