Wonen, werken, leren en ontspannen in de Tafelberg

Aan de Tafelbergweg in Amsterdam Zuid-Oost gebeurt iets bijzonders. Het gebouw op nummer 8, nu nog een gesloten jeugdzorglocatie, ondergaat binnenkort een metamorfose. In 2023 wonen hier 290 jongeren samen in de Tafelberg: een inclusieve woonplek. Het vormgeven van hun nieuwe thuis gebeurt samen met de jongeren. Vaak worden voor jongeren in een kwetsbare positie speciale woonplekken gerealiseerd. Dat zorgt in de praktijk al snel voor afhankelijkheid. Bij ‘Alle jongeren een thuis’ streven we naar woonplekken waar je autonomie en vrijheid hebt om je eigen keuzes te maken. Iedereen heeft namelijk recht op een eigen plek: een thuis. Dat vinden ze bij de Tafelberg ook.

De Tafelberg

Aan de Tafelbergweg start deze zomer de bouw van een plek waar 290 jongeren komen te wonen. Zestig van hen komen uit de jeugdzorg, ze kunnen zelfstandig wonen maar hebben soms in meer of mindere mate ondersteuning nodig. Ze gaan samen wonen met andere studenten en jong werkenden. Iedereen woont in eigen studio’s. Daarnaast is er ruimte om samen te ontdekken en activiteiten te doen. Er vormt zich een community waar iedereen zich veilig voelt en waar bewoners samen kunnen leren, werken, wonen en ontspannen. Daarbij hoort een ondersteunings- en ontmoetingsprogramma, niet alleen voor kwetsbare jongeren, maar voor iedereen.

Samen beslissen

“Onze missie is echt om samen met de jongeren een community te bouwen waar bewoners zich thuis voelen. Het gaat dan niet alleen om een dak boven je hoofd, maar ook om een plek waar ruimte is voor werken, leren en ontspannen”, zegt Gabriela. “Het is heel belangrijk dat er voor alle jongeren een thuis is, een veilige basis waar ze verder kunnen gaan groeien”. “In verschillende sessies met jongeren hebben we gevraagd wat zij nodig hebben om zich thuis te voelen. Een belangrijke uitkomst is dat jongeren autonoom willen zijn. Zo hebben we er samen voor gekozen dat elke woning een eigen keukentje krijgt en is er ook een gemeenschappelijke kookruimte. “Jongeren vinden het belangrijk om zelf te kunnen beslissen of ze even alleen zijn of samen met anderen”, zegt Gabriela.

Een thuis is meer dan alleen een dak boven je hoofd. Thuis zijn is een gevoel, een plek waar je welkom bent en jezelf mag zijn.

Gabriela Aguirrezabal sociaal ontwerper bij de Tafelberg
De Tafelberg sessies – workshop huisstijl met de jongeren

Toffe leerervaring

Gabriela is betrokken bij het project als sociaal ontwerper. “In het project staat de jongere centraal en denken we verder dan het individu. We geven de community vorm vanuit de kernwaarden van de Tafelberg: inclusief, duurzaam, dynamisch en in verbinding.” “Er zijn geen mensen in dit project die van bovenaf bepalen wat goed en niet goed is”, zegt Jitka Peeters, communicatieadviseur bij de Tafelberg. Zo startten we met een huisstijl en website voor het project. “In plaats van een duur bureau inhuren, kozen we ervoor om enkele workshops te organiseren met de jongeren en een ervaren ontwerper uit de buurt. De jongeren hebben nagedacht over kleuren, teksten, het gevoel dat de Tafelberg moet uitstralen, en ze hebben veel schetsen gemaakt. Zo krijgen ze een aantal basis designskills van een professionele ontwerper mee. Het was een toffe (leer-)ervaring voor de jongeren en voor ons. We halen niet alleen ideeën op bij de jongeren, maar je ziet het ook terug in de uitwerking”, zegt Jitka.

“In het gebouw maken we ook verbinding met de wijk, denk bijvoorbeeld aan verschillende ontmoetingsplekken en een muziekstudio. Zo wordt de Tafelberg niet alleen een fijne woonplek, maar ook de place-to-be in Zuid-Oost. Wat de invulling van het gebouw precies gaat zijn, bepalen de jongeren, waarbij wij het proces faciliteren”, zegt Gabriela.

We halen niet alleen ideeën op bij de jongeren, maar je ziet het ook terug in de uitwerking.

Jitka Peeters communicatieadviseur bij de Tafelberg

De toekomst

Deze zomer start de bouw van de Tafelberg en volgen er nog meer sessies met de jongeren. “We hebben het hier echt over gemengd wonen en voor de sessies maken we dan ook geen onderscheid tussen zorg en geen zorg.’’ zegt Gabriela. “Het is mooi om te zien dat de jongeren ook veel van elkaar leren tijdens de sessies, ze groeien echt samen”.

De Tafelberg wordt ontwikkeld door Levvel, specialisten voor jeugd en gezin, en woningcorporatie de Alliantie in samenwerking met o.a. Garage2020, EarthY & Capital Fit.

Bekijk ook deze video over De Tafelberg.

Deze content is alleen beschikbaar als de marketing cookies zijn geaccepteerd.

Het belang van actieonderzoek voor ‘Alle jongeren een thuis’

Actieonderzoek is een belangrijk onderdeel van ons programma ‘Alle jongeren een thuis’. Het betekent dat we met onze partners in de praktijk uitvinden wat werkt en wat niet. Al doende leren we en werken we aan oplossingen die vaak in eerste instantie als onhaalbaar werden gezien. Door op kleine schaal te onderzoeken, kunnen we verandering in gang zetten om projecten zoals het ‘Jongeren maken de stad’ project groot te maken. In het actieonderzoek hebben we samen met partners en jongeren 5 uitgangspunten geformuleerd die vertellen waarom we doen wat we doen:

5 uitgangspunten van het actieonderzoek

Deze uitgangspunten bieden houvast voor de projecten, maar zullen ook in ontwikkeling zijn, naarmate we leren, reflecteren en vervolgstappen zetten met de projecten.

Partners in het actieonderzoek

  • Fonds 21

    Betekenis toevoegen aan de samenleving

  • Instituut voor Publieke Waarden

    Denken, doen, leren