Voorkomen dat jongeren gaan zwerven

Uit onderzoek blijkt dat zestig procent van de dak- en thuisloze jongeren een achtergrond in de jeugdzorg heeft. In de praktijk ligt dat percentage waarschijnlijk nog hoger. De overgang van jeugd- naar volwassenzorg is niet goed genoeg geregeld waardoor deze jongeren vanaf hun 18e grote risico’s lopen. Samenwerkingsverband Van de Straat roept gemeenten op het roer om te gooien.

Toegang tot onderwijs. Aanpak van schulden. En een soepeler overgang van 18- naar 18+. Van de Straat, een samenwerkingsverband tussen Stichting Zwerfjongeren Nederland (SZN), Federatie Opvang en Kamers met Kansen en mogelijk gemaakt door Kansfonds, pakt grote knelpunten voor zwerfjongeren aan. Het initiatief roept onder andere gemeenten op om beleid duurzaam aan te pakken. Zo zouden jongeren pas losgelaten mogen worden als ze woonplek, inkomen, schulden, onderwijs of werk en begeleiding op de rit hebben.

Inspiratiemagazine ‘Het roer om’

De broodnodige integrale aanpak die ervoor kan zorgen dat jongeren hun leven op de rit krijgen is niet eenvoudig. Van de Straat staat gemeenten daarom op diverse manieren bij. Om beleidsmakers op weg te helpen lanceert het programma vandaag een inspiratiemagazine: ‘Het roer om’. Het magazine biedt inzichten uit de praktijk. Professionals, wetenschappers en de jongeren zelf delen hun ervaringen.

Lees het magazine hier.